Mari Kondos metod börjar sprida sig och jag har halvhjärtat rensat mitt hem enligt den och försöker ta med tänket i vardagen. Den går absolut hand i hand med ett enklare liv men ska inte blandas ihop med minimalism. Jag älskar skor och behåller alla skor jag tycker om. Minimalister siktar på att äga så lite som möjligt. KonMari går snarare ut på att inte omge sig med så mycket som inte tillför något. Vem blir liksom glad av att gräva igenom 20 par halvslitna gympadojor varje morgon. Ut med dem och behåll de du gillar och kom ihåg vad du inte ska handla igen

I korthet går metoden ut på:

  • Omge dig bara med det som ger dig glädje
  • Gör en klar målbild innan du börjar rensa och tänk igenom vilket liv du vill leva och vilket hem du vill ha.
  • Förvara enligt kategori. T ex tandvårdsprodukter på ett och samma ställe
  • Förvara stående så långt det är möjligt.
  • Rensa per kategori istället för rum. Gå igenom alla kläder som en kategori men dela gärna upp det i delmoment som tröjor och tshirts. Ta varje plagg och tänk igenom om det gör dig glad. Kläder du inte kan ha för tillfället lägger du undan och tar ställning till senare eller bara gör dig av med.
  • Börja med kläder när du rensar och ta sedan papper, böcker kök och sist nostalgi. Nostalgiska saker brukar kunna ta tid och vara känslomässigt så det är klokt att spara till sist om du tänker använda metoden.

Det jag fastnar på är att kläder är viktigt för mig och jag väger lite mer än jag vill för tillfället. Att göra mig av med kläderna känns som att erkänna att kilona tänker stanna. Min lösning är att det som är för litet har åkt ner i lådor som jag tänker gå igenom när vågen pekar neråt och då ta ställning. Det som jag anser att jag ändå inte kommer använda har fått lämna redan nu. Böcker och papper var en ren befrielse och då har vi inte ens tänkt på badrumsprodukterna.

I boken sägs det att man märker skillnad fort och det stämmer. Kläder är lättare att koordinera och få snyggt när det är överskådligt Bonus när man viker enligt metoden är att de inte är lika knöliga. Papper och böcker alstrar damm så luften hemma blir friskare. När man rensar badrumsartiklar så försvinner det som inte är bra för huden och man bör om man inte fuskat i rensandet bara ha bra hudvård och makeup kvar.  Bjuda hem gäster är roligare när köket är i ordning eftersom man bör ha mindre kaos i skåpen och då går matlagning, städ och dukning snabbare. Helt enkelt life changing!

Ska du ge dig på metoden så rekommenderar jag att du läser boken och är noga med målbilden. När jag rensade kläder och yes det vart massor kvar men något jag slarvade med var att hänga enligt färgskala. Ett tips är att häng efter färg så gott du kan, det gör skillnad och jag upptäckte att jag faktiskt har mer svarta och vita blusar än man rimligen kan behöva fast det bara var de jag gillar kvar. Man ser dessutom snabbt ett mönster på sin stil när man sorterar noga och eftertänksamt och i längden tror jag man spar pengar genom att undvika felköp. Ju mer noga du är ju mer tid spar du sen.

Mindre junk, mer tid till nöje och mindre att städa!!!! YEAH

För att spara tid så kan du använda denna checklista när du startar din rensning men kom ihåg målbilden och vilket liv du vill leva. Slänga kristallglasen är kanske dumt om din vision är att kunna ha fina middagar hemma.

https://lookaside.fbsbx.com/file/Konmari-checklista%201.pdf?token=AWxd8pxgzDT4dfuDDhPPHnTbC8vxkPTmLxCE0kBThIxEmMllVC-vtqKb2ZcZTinmf1rcEVf_taxt7szpOYpLNBIFNMM8rwDSXYI2fk8-dbMMeamzrAGfetiEZ3avWp7vMsC4p-s8AgWbiGXausWt2SjDb6bKB4hrI-K3ne73UizyrIi40v3InH0IE5Rd4y_P2gNIBsFw2QvoAslxcw1qzBCbJiCbV7RvLnD6u-twaUpu0g