Teriyakisås

Teriyakisås

Måltid: Huvudrätt
Keyword: asiatiskt, middag

Ingredienser

  • 1

    vitlöksklyfta

  • 1 dl socker
  • 1 ¼ dl glutenfri soja eller tamari
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ msk risvinäger
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 ½ msk majsstärkelse
  • sesamfrö

Instruktioner

  • Hacka vitlök och ingfära och rör ihop allt i en kastrull på mediumvärme.

Anteckning

Jag brukar steka lite rödlök och kycklingfile med sambal och sojagrädde och ha i teriyakisåsen

Antiinflammatorisk coleslaw

Min variant av Sanna Ehdins antiinflammatoriska supersallad. Idag vart det ruccola istället för spenat då jag inte hade spenat hemma. I hennes recept var det nötter men jag föredrar solrosfrön. Det roliga med mat är ju att man gör som man vill

Antiinflammatorisk coleslaw

Måltid: Sallad
Keyword: antiinflammatorisk, coleslaw, nyttigt

Ingredienser

½ vitkålshuvud

    2 morötter

      1 stor lök (gul eller röd)

        250 g spenat

          1 dl nötter

            1 citron

              4 vitlöksklyftor

                1 ½ dl olivolja

                  1 ägg

                    1 tsk havssalt

                      1 msk gurkmeja

                        1 msk ingefära

                          1 tsk cayennepeppar

                            Instruktioner

                            • Strimla vitkålen, riv morötterna och löken och blanda med spenat och nötter. Pressa citronsaften över.
                              Blanda dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna – med lite av olivoljan. Knäck i ägget. Tillsätt lite olivolja i taget tills det en härlig majonnäsröra. Tillsätt kryddorna och rör samman.

                            Älgchili

                            Ser inte lika aptitlig ut efter redning men vart himla gott. Redningen var en enkel maizenaredning på vatten

                            [wpurp-searchable-recipe]Älgchili – – grytbitar av älg, morot, vatten, kalvbuljong, tomatpuré, lagerblad, fänkålsfrö, torkad oregano, rökt paprikapulver, mald koriander, mald spiskummin, Timjan, röd chilipeppar (skivad med kärnor), klyfta vitlök (skivade, or), gul lök (grovt hackade, ar), rapsolja, kruka persilja, , 1. Putsa köttet från senor och skär ner i grytbitar.
                            2. Skala och grovhacka lök och vitlök och skölj och skiva chilipepparn.
                            ; 3. Bryn köttet i olja i en gryta tills det har fin yta. Tillsätt lök, chilipeppar, kryddor och tomatpuré. Stek ytterligare någon minut och täck med vatten och buljong.
                            4. Koka chilin på medelvärme i ca 3 timmar tills det kokat sönder helt. Smaka av med lite salt. Fyll på med vatten om det behövs. Jag reder hellre chilin än låter det bli torrt. ; ; – – Main Dish – Vilt – glutenfritt – mjölkfritt – älg – chili – glutenfri – mjölkfri – slowfood – vilt[/wpurp-searchable-recipe]

                            Chokladkaka med bär

                            En mindre onyttig chokladkaka att lyxa till det lite med. Självklart utan mjölk och gluten. Går fort att baka och smakar ljuvligt.

                            Ifall du försöker gå ner i vikt måste jag deppa ner dig med att den här är mindre onyttig men fortfarande en kaka.

                            Bilden visar inte riktigt hur god kakan är men jag försöker att använda egna bilder. Vill man ha den lite snyggare så hade jag nog skurit den i portionsbitar innan jag hade på chokladen men den smakade lika gott ändå.[wpurp-searchable-recipe]CHOKLADKAKA – – bovetemjöl, kakao, bakpulver, chiafrön, honung, hallon, bananer, kokosolja, solrosfrön, Topping:, mörk choklad, kokosolja, , Sätt ugnen på 200 grader.

                            Rör samman alla torra ingredienser i en skål. Blanda i honung och hallon. Mosa bananerna, lägg i kokosoljan och solrosfröna (hacka dem i en mixer om du vill).
                            Blanda sedan ner med mjölblandningen. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt eller i en ugnsfast mindre form (ca 20×15). Grädda mitt i ugnen i ca 13-15 minuter.
                            Låt chokladkakan svalna och påbörja toppingen. Smält choklad i ett vattenbad. Rör ner kokosolja. Bred ut chokladsmeten över kakan. Låt chokladkakan svalna och -ställ kallt innan servering. Servera gärna med bär, glass eller sorbet eller bara ät den som den är; ; – – Dessert – Kakor – Mindre onyttigt – glutenfritt – godis – kakor – mjölkfritt – Recept[/wpurp-searchable-recipe]

                            Chokladkaka med bär

                            Kålsoppa

                            Nu när hösten kommer och man är kroniskt djupfryst så vart jag sugen på kålsoppa.[wpurp-searchable-recipe]Kålsoppa – – Vitkål, morötter, gul lök, Mjölkfritt margarin, sirap, kryddpepparkorn, lagerblad, grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond), salt och peppar, , Ansa och skär kålen i ca 2 cm stora bitar. Skala och tärna morötter, potatis och lök.
                            Bryn kål och lök i smöret i en gryta så att det får färg. Ringla över sirapen och bryn med den i någon minut. Tillsätt morot, kryddor och buljong.
                            Koka sakta ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar; ; – – Husman – Main Dish – Recept[/wpurp-searchable-recipe]

                            Choklate chip cockies

                            [wpurp-searchable-recipe]Choklate chip cockies – – Mjölkfritt margarin, Brun Farin, vaniljsocker, Potatismjöl, Majsstärkelse, Rismjöl, bakpulver, Salt, Mjölkfri Mörk Choklad, , 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa margarin, farin och vaniljsocker pösigt i en skål.
                            2. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vispa ner det i margarinet till en jämn smet. Hacka chokladen.
                            3. Ta en matsked smet och forma till en rund boll. Tryck ut den på en plåt med bakplåtspapper till en rund kaka. Strö choklad över kakorna och tryck ner lite i smeten.
                            4. Grädda i 8-9 minuter. Låt svalna på galler; – – Dessert – Kakor – glutenfritt – kakor – mjölkfritt – Recept – choklate chip – Cockies – glutenfri – kakor – mjölkfri[/wpurp-searchable-recipe]

                            Choklate chip cockies

                            Pecannötspaj med kola

                            [wpurp-searchable-recipe]Pecannötspaj med kola – – Pajdeg, glutenfritt mjöl, vaniljsocker, Salt, mjölkfritt smör, kallt vatten, Fyllning, strösocker, ljus sirap, mjölkfritt smör, vaniljsocker, glutenfrittmjöl, ägg, pecannötter, Flingsalt, , Sätt ugnen på 175grader; Börja med att göra degen genom att blanda smör med mjöl, vatten och salt. Arbeta samman till en deg och tryck ut den i en springform, ca 24 cm i diameter. Nagga. Ställ i kylen ca 20 minuter och förgrädda sedan skalet mitt i ugnen i 10 minuter.; Under tiden skalet gräddas gör du fyllningen. Blanda smör, socker, mjöl, sirap och salt i en kastrull. Låt detta sjuda upp på medelvärme, rör hela tiden, och låt det småkoka ihop i sådär 3-4 minuter. Ta av från plattan och rör ner nötter (hacka dem grovt innan) samt vaniljsocker. Vispa samman äggen lätt och rör till sist ner dessa i kolasmeten.; Häll fyllningen i skalet och grädda i ca 35 minuter. Låt svalna och förvara kallt. Servera med grädde eller glass.; ; – – Dessert – Godis – Godis – Recept[/wpurp-searchable-recipe]

                            Pecannötspaj med kola

                            Nyttig ”snickers”

                            Vitt socker är ju inte bra har jag hört och det kan nog stämma men godis är gott. Det här receptet passar de flesta gottegrisar utom nötallergiker då 🙂

                             [wpurp-searchable-recipe]Nyttig "snickers" – – Chokladlagret: hasselnötter, saltade jordnötter, kakao, honung, rapsolja, Lite vatten, Jordnötslagret: jordnötssmör, kokosolja, honung, , Chokladlagret:

                            Mixa hasselnötter, jordnötter, kakao, honung och olja i en matberedare till en fast smet. Tryck ut smeten i en form med bakplåtspapper på och ställ in i kylen.

                            Jordnötslagret:

                            Blanda jordnötssmör, kokosolja och honung till en slät smet och häll sedan över det på chokladlagret. Häll över hela eller hackade jordnötter på och låt stelna en stund i frysen innan du skär upp i bitar; ; – – Dessert – Godis – Rawfood – Godis – Recept – godis – jordnötter – raw food – rawfood – snickers[/wpurp-searchable-recipe]

                            Nyttig "snickers"

                            Twixkaka

                            Köpa godis när man är allergisk är en plåga. Innan någon ordpolis stryper mig justerar jag det till känslig då jag mår pyton av gluten och mjölk men har ingen diagnos på allergi. Fördelen med att vara vuxen är att man kan avstå från sånt man inte mår bra av och tyvärr älskar jag godis och kakor så jag får baka själv.

                             [wpurp-searchable-recipe]Twixkaka – – Botten;, rumsvarmt mjölkfritt smör, glutenfritt mjöl, strösocker, vaniljsocker, Kolasås, mjölkfritt smör, grädde (Soya eller risgrädde), strösocker, ljus sirap, vaniljsocker, mörk choklad till täcke, , Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Tryck ut degen i en ugnsform (ca 25 x30 cm) och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.; Blanda alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen till medelvärme och låt småkoka i ca 30 minuter, kolan ska klara ett kulprov. (ca 118 grader). Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt kolasåsen svalna av och ställ in formen i kylen.; Smält chokladen över vattenbad och bred den över kolasåsen. Låt stå ett par timmar i kylen så att allt sätter sig. Skär upp i bitar och servera; ; – – Godis – godis – Godis – Recept – Glutenfritt – godis – kakor – mjölkfritt – twix[/wpurp-searchable-recipe]